Adresa
Donji Čajdraš 52
72 000 Zenica
Bosna i Hercegovina
Telefon
+387 32 981 186
+387 62 041 900
+387 63 507 075
Email
info@monroe.ba
Rikverc

Audio produkcija i voice over

U današnjem blogu vas upoznajemo s audio produkcijiom. Ono što obuhvaća audio produkcija i ono što naša agencija nudi su; radio produkcija, obrada i snimanje audio zvuka, kreiranje radijskih formata, audio spotovi/jinglovi za radio i TV, te adaptacija zvuka za razne marketinške potrebe i vocal coaching.

Što je voice over i kako se zaposliti?

Da li je moj glas dovoljno dobar za reklame i kako da „prodam svoj glas“?

Najčešći su upiti koje nam šaljete, a u ovom blogu ćemo vam dati uvid u nevjerojatan, uzbudljiv i zabavan svijet glasovne glume i odgovoriti na neke vaše nedoumice.

Voice over je umjetnost i tehnika gdje svojim glasom izgovorite poruku koja će doći do određene publike kroz razne medije. To može biti radio poruka gdje jedino glasom prenosite određenu poruku ili tv reklama gdje se kombinira više medija, dakle video, glas, glazba itd.

Glas se prije snimanja pomno odabire, u zavisnosti od „priče“ ili poruke koja se želi prenjeti. Dijele se na muške i ženske, soft, deep, dinamic, hard, urban i sl. Zatim glas se snima u profesionalnom studiju te prolazi kroz proces postprodukcije. Snimanjem se dobija sirov materijal koji je potrebno klasifikovati i sortirati (odabir najboljih snimljenih traka) i na njemu uraditi dotatna poboljšanja kako bi se dobio finalni materijal spreman za emitovanje.

Ovaj proces uključuje:

  • Editing audio materijala
  • Mixanje – glasnoća, smjer, frekvencije, dinamika, efekti
  • Produkcija muzičke podloge ili korištenje postojeće
  • Mastering i finalni editing
  • Rendering – export finalnog materijala

Nakon ovoga imamo gotov audio spot koji je spreman za daljnju distribuciju. Trebate znati kako je snimanje Voice Over-a vrlo zahtjevno. Čini se jednostavnim ali uopšte nije tako. Prije svega bitan je talenat, mnogo vježbe i učenja pa tek onda glas. To nikako ne znači da je dovoljno imati samo prijatan glas, mnogo drugih faktora utječe na to.

Na pitanja da li se i na koji način može prodati glas, imamo rješenje za vas, pošaljite svoj demo snimak na naš mail i potpuno besplatno odradit ćemo analizu vašeg glasa i sačuvati ga u našoj audio bazi te vas po potrebi angažirati.

Zakažite sastanak

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder